Recept på nationaldagsbakelse

Svenska flaggans dag blev nationaldag 1983. Året därpå utlystes en tävling, initierad av Arla, för att skapa en Sverigebakelse. Det vinnande bidraget var en gräddig boll, med klar syftning till ”den snöiga Nord”. Inget fel på smaken, men det blev ingen folklig succé. 1994 utlyste Fruktrådet en tävling för unga konditorer. Vinnare blev Helena Bergsmark på Café Gateau i Stockholm. I samband med tävlingen skapade hon Nationaldagsbakelsen som vann svenska folkets hjärtan. Mazarinbotten med jordgubbar, smaker som smeker en svensk gom. Den är inte bara god, den är lättbakad. Perfekt för utflykten i sommarhagen.

Ingredienser
10 st

Mazarinbotten:
300 g mandelmassa
150 g smör
3 ägg

Lös mandelmassa:
100 g mandelmassa
apelsinlikör, t.ex. Grand Marnier eller färskpressad apelsin (ca 2 msk)
1 liter jordgubbar
Citronmeliss

1. Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan till bottnen. Fördela smöret i mandelmassan med en gaffel eller i en matberedare till en jämn massa. Tillsätt lätt vispade ägg och arbeta snabbt ihop smeten.

2. Bred ut smeten i ett jämnt lager, ca 1 cm tjockt, i en ugnsform med bakplåtspapper, formen kan vara ungefär hälften så stor som ugnens långpanna. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt bottnen svalna.

3. Riv mandelmassan, tillsätt likören eller apelsinsaften och rör till en lös kräm. Bred ett lager av krämen på mazarinbottnen.

4. Skär i rutor eller ta ut runda bakelser med ett mått. (Originalet hade oval form). Skiva jordgubbarna på längden och ställ jordgubbsskivorna tätt i mandelmassan. Garnera med citronmeliss och en gärna en svensk flagga. * Übersetzung kommt später!

Pressmeddelande fr�n: Nordiska museet
Artikeln publicerad: 050603

Nationaldagsbakelsen
Mazarinbotten med jordgubbar – god och lättbakad.
Foto: Mats Landin, ©Nordiska museet.